Димитровград на среща с общините-приятел на детето
Димитровград на среща с общините-приятел на детето / Община Димитровград, архив

В годишната среща на Мрежата на българските общини- приятели на детето участват днес кметът на Димитровград Иво Димов и председателят на общинския ученически парламент Християна Динева, съобщават от администрацията. Срещата продължава и утре, като са поканени представители на всички български общини- приятели на детето, както и на такива, които са заявили желание да се присъединят към инициативата на УНИЦЕФ.

Политиките си за деца, провеждани през 2013 г. и приоритетите си за 2014 г. ще представят участниците. При планиране на дейностите за следващата година те ще обсъдят и индикаторите за детско благосъстояние.

Благосъстоянието на младите хора в общината и мястото им в обществото ще продължат да бъдат водеща стратегическа цел на Димитровград и през 2014г., е записано в съобщението от администрацията й Сред акцентите в политиките за децата ще бъде разширяване на социалната услуга „Приемна грижа”, повишаване на нейния капацитет и подобряване на междуинституционалното сътрудничество при предоставянето й, с цел мотивиране на приемни семейства за деца от 12 до 18 г. и за деца с поведенчески проблеми. През 2014 г. предстои откриване и на втори център за настаняване от семеен тип, което ще повиши обхвата на резидентните услуги в общината. Планираме провеждането на дейности за осмисляне на свободното време на децата и младежите от крайните квартали, малките населени места, децата в неравностойно положение и уязвими групи чрез стимулиране използването на съществуващата спортна база и спортни клубове на територията на община Димитровград, съобщават от администрацията. Планирани са също здравнообразователни кампании за децата и такива за ранна превенция на рисковото поведение. Ще продължим да подпомагаме финансово деца и младежи с изявени дарби чрез отпускане на стипендии, съгласно действащата общинска наредба, като и през 2014 г. община Димитровград ще продължи да си взаимодейства активно с Консултативния младежки съвет и Общинския ученически парламент, уверяват от общината.