Димитровград - домакин на математическото Европейско кенгуру
Димитровград - домакин на математическото Европейско кенгуру / DarikNews, архив

Областният кръг на традиционното математическо състезание „Европейско кенгуру" за ученици от ІІ до ХІІ клас провежда от 11 ч. днес секцията на Съюза на математиците в Димитровград. Домакин на поредния турнир от календара й за 2012 година е ОУ „Алеко Константинов". Със 75 минути за работа ще разполагат участниците, всеки от които предварително е заплатил 7 лв. такса.

Според регламента възрастовите групи са 6: І група - 2 клас (18 задачи), ІІ група - 3 и 4 клас (24 задачи), ІІІ група - 5 и 6 клас (30 задачи), ІV група - 7 и 8 клас (30 задачи), V група - 9 и 10 клас (30 задачи), VІ група - 11 и 12 клас (30 задачи). Отделна тема получават учениците със специални образователни потребности, които подлежат и на отделно класиране.

За националния кръг на състезанието, който ще се проведе на 2 юни в София, ще се класират ученици, получили 90 процента или повече от максималния брой точки в групата си, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили 85 процента или повече от максималния брой точки, а за учениците със специални образователни потребности - 65 процента.

Класирането на участниците за община Димитровград ще бъде конкретно за всеки клас, а награждаването на отличилите се е планирано за 23 март, от 15 ч., в зала „Гросето", информира председателят на секцията на СМБ Катя Чалъкова.