Депутатът Иглев: Хората в Хасковско и граничните райони живеят в страх
Депутатът Иглев: Хората в Хасковско и граничните райони живеят в страх / DarikNews.bg, Архив

Какви мерки се предвиждат от Министерството на вътрешните работи съвместно с Министерство на отбраната за защита на българската граница? Този въпрос постави пред вицепремиера Румяна Бъчварова народният представител Борислав Иглев. Той изтъкна, че твърде много са зачестили случаите на компактни групи от нелегални имигранти, които дни наред необезпокоявано обикалят страната. “На 2 април край хасковското село Брягово е задържана група от 44 нелегални имигранти. Всички - мъже, самоопределили се като афганистанци. По техни думи преди залавянето им са били на българска територия около три дни”, даде пример народният представител.

„Притеснително е, че компактна група от мъже, на възраст между 18 и 25 години, три дни безпрепятствено е обикаляла околностите”, коментира той.

В отговор вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че усилията на държавата са систематични, но не може на 100 процента да се гарантира сигурността на границата, докато не се изгради преградното съоръжение.

„Провеждащата се съвместна операция на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната по българо-турската граница подобри мобилността на служителите. Въведени са 300 военнослужещи по границата със заповед на министъра на отбраната”, допълни вицепремиерът Бъчварова.

Народният представител Борислав Иглев сподели още, че при многобройните си срещи в избирателния си район – Хасково, жителите се оплакват и изпитват откровен страх от безпрепятственото движение на мигранти из областта.

„Не бива да подценяваме ситуацията, за да не се повтори ситуацията в Кьолн, но на нашата територия”, допълни той. Според Иглев защитата на границата трябва да бъде основен приоритет на държавата в настоящата ситуация. „Хората в Хасковска област, където се намират цели три бежански лагера – в Пъстрогор, Харманли и Любимец, трябва да почувстват, че не са сами”, посочи Иглев.