Депутат дари средства за строежа на църквата в Орфей
Депутат дари средства за строежа на църквата в Орфей / Община Хасково

Дарение от 3 300 лв. за строежа на храма „Св. Иван Рилски“ преведе по сметката на църковното настоятелство народният представител Евгения Ангелова.

В началото на тази година Ангелова инициира изваждането на старите документи за храма от архивите и сформиране на ново църковно настоятелство с председател отец Никола Николов. Заедно с архитект Нина Танчева проведоха две срещи за съгласуване на актуализираните планове за строежа с пловдивския митрополит Николай, който на празника на град Хасково официално одобри проекта. Документацията беше внесена в общината и преди ден кметът Добри Беливанов връчи разрешително за строеж на председателя на църковното настоятелство. Митрополит Николай отслужи молебен за възстановяването на строежа.

Евгения Ангелова, която е и член на настоятелството на храма заяви, че това е само първото дарение от нейна страна и ще продължи да съдейства за завършването на църквата. „Приемам това начинание за своя лична кауза. Довършването на храма в най-големия квартал в Хасково винаги е било и тема в срещите ми с живеещите там. Когато я построим, тази църква ще бъде най-голямата в Хасково. Призовавам всички хасковлии да се включат и да помогнат както и с каквото могат, коментира тя.

Ангелова припомни ,че  православен храм не е строен в Хасково повече от 100 години. Тя благодари на всички дарители с помощта, на които са направени основите и част от стените на църквата. Нови дарители вече са заявили желание да предоставят строителни материали. Банковата сметка за набиране на средства е BG90 UNCR 7000 1522 6368 41 в УниКредит Булбанк, клон Хасково.

 

Още през месец май народният представител Делян Добрев помоли гостите на своя рожден ден вместо да му носят подаръци, да направят дарения за църквата „Св.Иван Рилски“. Тези средства също вече са в сметката на настоятелството.