Деня на трайкийската памет отбелязаха пред пантеона в Маджарово
Деня на трайкийската памет отбелязаха пред пантеона в Маджарово / Областна администрация-Хасково

Евродепутатът Ева Паунова, народните представители Евгения Ангелова и Делян Добрев, областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, на Харманли Мария Киркова, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на бежанците, много граждани и гости участваха в тържественото поклонение пред пантеона на загиналите тракийци в Маджарово.

Деня на трайкийската памет отбелязаха пред пантеона в Маджарово
netinfo

Церемонията бе част от Деня на тракийската памет, който община Маджарово организира по повод 103 години от клането край Ятаджик, сега Маджарово. „Изпитвам синовна гордост от факта, че българските воеводи Димитър Маджаров и Руси Славов са спасили над 20 хиляди тракийци. Наследниците на тези бежанци днес са тук. Затова е важно днес да кажем категорично, че трябва да бъдем по-мъдри, по-силни и по-единни. Защото ние, българите, отдавна сме заявили на света, че искаме да бъдем свободни. Да живеем в единение и мир. Заявяваме го и днес пред паметта на невинните жертви от 1913 година, каза в обръщението си Станислав Дечев.

Деня на трайкийската памет отбелязаха пред пантеона в Маджарово
netinfo

Веднага след церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на спасителите на тракийци воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.