Данъчни дебнат търговците да не укриват приходи по студентския празник
Данъчни дебнат търговците да не укриват приходи по студентския празник / Dariknews.bg, архив

Данъчни служители наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения заради наближаващия студентски празник. Задачата е да се гарантира, че приходите от куверти и туристически пакети ще бъдат декларирани от търговците. Тази седмица десетки инспектори на НАП следят офертите за 8-ми декември, предложени в интернет, а оборотите на вече селектирани заведения в Хасковска област се следят дистанционно чрез връзката между касовите им апарати и единната електронна система на Агенцията. В дните около самия празник инспектори ще проверят на място дискотеки, ресторанти и хотели, в които се очаква да масирано студентско присъствие.

През тази година основният подход на проверяващите ще е т. нар. открито наблюдение - постоянно присъствие в заведенията на инспектори, чиято роля е да наблюдават отчитането на приходите и издаването на документи за покупките. Ще има обаче и изненадващи проверки, в които данъчни ще извършват контролни покупки под прикритие.

От НАП напомнят, че за плащанията на туристически пакети за студентския празник задължително се издава касова бележка, освен в случаите, когато парите се превеждат по банков път. Сигнали за неиздаване на фискален бон се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.