Честваме деня на Св. Сава
Честваме деня на Св. Сава / Darik News, архив

Деня на Св. Сава отбелязва на 5 декември българската православна църква. В народните представи Свети Сава е жена-светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника, като на светец-мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни с тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола- 6 декември. "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", казва народът. Св. Сава е свързана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали специален ритуал заедно с най-възрастната жена в дома.

Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала: "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът".

 

На Савинден започва подготовката за Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. На този ден празнуват именниците: Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.