Село Крум, Събор на плетивата
Село Крум, Събор на плетивата / Дарик радио, Хасково
Българското знаме изплете за Събора на плетивата в димитровградското село Крум 82-годишната баба Стоянка. Не ми отне много време, но сега искам да го направя и с надпис, което ще е по-сложно и ще стане по-бавно, разказва тя. За 8-те си правнуци и внуци, част от които живеят в Италия, Англия и Франция със семействата си, тя подготвя по-малки плетени трикольори. Сега обаче, бърза да плете за бебетата близнаци, които очакват. С плетене си пременях децата, че тогава нямаше разнообразие в магазините, после и за внуците, сега и за правнуците плета, разказва тя. Баба Стоянка е сред над 30-те участници в третото издание на Събора на плетивата в с. Крум. На открито в парка на селото своите произведения показват както местни майсторки, така и гостуващи от съседни села и общини.

Село Крум, Събор на плетивата
Дарик радио, Хасково

Сред участниците е и актрисата Антоанета Станчева, сега уредник на димитровградската галерия. Най-ценното в емоционален план плетиво, което тя показва в с. Крум, е абитуриентската рокля на дъщеря й от 126 квадратчета, с която обрала овациите на бала си. Да плета ме научиха две гардеробиерки по времето, когато бях актриса и съм им много благодарна, защото то и карането на велосипед за мен са, като терапия, споделя Антоанета Станчева.

Село Крум, Събор на плетивата
Дарик радио, Хасково

В изложението тази година са представени освен плетива и дантели, гоблени и бродерии. Оценява ги 3-членно жури, съставено от най-добрите крумски майсторки на иглите.

Село Крум, Събор на плетивата
Дарик радио, Хасково

Паралелно със Събора на плетивата, с. Крум е домакин и на Фестивал на старата градска песен, в който се включиха над 20 колектива от читалища и пенсионерски клубове, както и индивидуални изпълнители. За победителите също са предвидени награди, като ще бъдат определени от 3-членно жури, председателствано от видния фолклорист академик Крум Георгиев. На финала ще бъдат избрани и най-добрите ретро тоалети на участници в надпяването. Откри го кметът на с. Крум Златка Тенева, която пожела успех на всички, които представят плетива и стари градски песни. Поздрав към тях от името на местния парламент в Димитровград отправи заместник-председателят му Юлиян Семерджиев.