Българските учители най-възрастни в Европа
Българските учители най-възрастни в Европа / Darik News
Българските учители най-възрастни в Европа
67074
Българските учители най-възрастни в Европа
Българските учители най-възрастни в Европа
  • Българските учители най-възрастни в Европа
  • Българските учители най-възрастни в Европа

Средната възраст на българските учители е най-висока в Европа- 58-59 г.  и ако продължава така само след 5 г. няма да имаме преподаватели под 60 г. Това коментира на среща с общинската структура в Димитровград председателят на националния синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров. Младите ги няма и няма да ги има- заради ниската заплата, огромния стрес в работата и липсата на мотивация от страна на държавата, посочи той. Ние искаме да има национална стратегия, която да е подплатена и финансово, защото ако тези млади хора нямат достатъчно високи заплати, няма какво да ги задържи в системата и ще изгони от нея и малкото останали мъже, които в България са едва 15 % и продължават да намаляват, коментира още Юлиян Петров. Още в средата на лятото поискахме 6 процента от БВП да бъдат отделяни за образование, посочи той.

Сред дискутираните по време на срещата теми бе също тази за назначаването на училищни директорите и началници на инспекторати. От синдиката настояват за ясни критерии  на база професионални качества и при прозрачност на процедурите. Назначаването на началници на регионалните образователни инспекторати в България е един изключително политизиран процес, отчете Юлиян Петров.

Делегираните бюджети бяха също тема на дебат. От синдиката са против премахването им и са категорични, че парите трябва да продължат да следват ученика, но формулата да бъде усъвършенствана и допълнена с нови критерии, като например брой паралелки, а държавата и общините да подпомогнат т. нар. малки училища с 300-500 ученици.

Общините трябва да се намесят и при достигане капацитета на едно училище, децата да бъдат пренасочвани към друго. Колкото и неприятен да е за родителите този процес, той е в интерес на качеството на обучението, посочи Юлиян Петров. Чуйте го в приложените звукови файлове.