България танцува за 9-и път в Димитровград с 9 национални стипендии
България танцува за 9-и път в Димитровград с 9 национални стипендии / Darik News, архив

В столица на младежкото танцово изкуство ще се превърне отново Димитровград в края на тази седмица- на 8 и 9 ноември. Тогава градът ще е домакин на 9-я национален конкурс на театрално-сценичните танци- характерни и съвременни и класически балет, който е с мотото „България танцува”. Организатори са Община Димитровград, Регионалният инспекторат по образованието-Хасково и димитровградският общински Детски и младежки център. Участие са заявили 30 танцови колектива от цялата страна с около 800 танцьори- деца и младежи.

Освен наградите- дипломи, медали, плакети и купи, голямата награда- Купата на Кмета на Община Димитровград и награди от спонсори, за втора поредна година в конкурса са отпуснати и 9 стипендии по държавната наредба за подкрепа на деца с изявени дарби. Те ще бъдат присъдени във възрастова категория 8-12 клас.

Председател на журито ще е прима-балерината на софийската опера и балет д-р Диляна Никифорова. В състава на комисията са също директорът на балета на софийската опера Сара-Нора Кръстева, преподавателят по балет от Варненския свободен университет Нина Козина, завеждащият катедра „Хореография” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доц. Андон Андонов и хореографът Белизар Василев.

Конкурсът „България” танцува стартира в спортна зала „Младост” на 8 ноември от 8.30 ч. с раздел „Класически танци”, като официалното откриване ще е от 13 ч. там. Обявяването на победителите и награждаването им са планирани за 18 ч. на 9 ноември. Входът и за двата конкурсни дни е свободен, уточняват от община Димитровград.