Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки
Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки / Darik News, архив

Младежите, приети през това лято за студенти и тези, които няма да записват висше образование, но все още не са започнали и работа след завършване на средното си образование, трябва да внесат сами здравните си осигуровки. За първата такава, която е в размер на 16,80, срокът е 25 август, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Съгласно действащите закони, лице, което не плати осигуровките си за здраве повече от 3 месеца за период от 36 месеца, губи пациентските си права. Важно условие преди плащането, е подаването на декларация Образец 7 от лицата, които започват да се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане 56 11 11.

 

Българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, не бива да забравят при завръщането си в България да донесат от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година – редовна форма на обучение. Същото следва да се преведе от заклет преводач и да се представи в НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето и то да може да ползва услугите, платени от Здравната каса.