Паметник на първостроителите в Димитровград
Паметник на първостроителите в Димитровград / Дарик радио, Хасково
Паметник на първостроителите монтираха в Димитровград
94517
Паметник на първостроителите монтираха в Димитровград
  • Паметник на първостроителите монтираха в Димитровград
Паметник на първостроителите бе монтиран днес в една от зелените площи на централния площад пред Община Димитровград. Бронзовата пластика тежи около 300 кг, висока е близо 2,25 метра и показва прегърнати бригадир и бригадирка, а в ръцете им има кирка и акордеон. Творбата наподобява скулптурата на младеж и девойка- бригадири, която изчезна от парк "П. Пенев" преди 20 години.

За съжаление, в архивите не е останало името на създателя й. Затова и авторът на монтираната днес доц. Кирил Матеев държал на свой авторски поглед по темата. Той е преподавател по рисуване в НХА-София, но се занимава и със скулптура. Изпълнил пластиката за кратко време, притиснат от сроковете-две седмици за моделиране и месец работа с леярите, от чието изпълнение днес призна, че не е особено доволен.

Паметник на първостроителите, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Направих двете фигури леко прегърнати, за да има контакт между тях, а и това, че са строили Димитровград не значи, че не са се обичали хората, коментира днес доц. Матеев.

Паметник на първостроителите в Димитровград
Дарик радио, Хасково

Паметникът на първостроителите е на стойност малко над 30 000 лв. и е дарение от Ротари клуб -Димитровград и още две фирми, съобщи кметът Иво Димов. Бях обещал пред ветераните строители да възстановим паметника. Поставихме го в центъра, защото това е лицето на града и смятам, че е най-подходящото място, посочи той.

И подчерта, че няма как да се направи точно копие на скулптурата от парк "П. Пенев", но и не е било необходимо, тъй като паметникът представя един по-съвременен и модерен поглед към първостроителите на Димитровград.

Кметът Иво Димов и доц. Матеев чуйте в приложения файл.