Борят скакалците в Хасковско с авиоотряд
Борят скакалците в Хасковско с авиоотряд / netinfo

Областната администрация в Хасково предприема спешни мерки за справяне с мароканските скакалци, съобщават оттам. 18 000 дка в Хасковска област са нападнати от вредителя. Те са в землищата на общините Ивайловград и Маджарово,  като в Ивайловградско са над 16 000, с голяма плътност на вредителя на кв.м. Със заповед на министъра на земеделието и храните Димитър Греков в тези две общини на областта и в още 7 на територията на Кърджалийска област, е обявено каламитетно нападение (каламитет - букв. масово размножаване).

На базата на тези данни зам.-областният управител Иван Станчев свика спешно днес представители на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, в лицето на нейния директор Кирил Делчев и началника на отдел „Растителна защита" Ангел Христов, както и представител на ОД „Земеделие". Целта на срещата бе да се набележат спешни мерки за справяне с вредителя.

Борят скакалците в Хасковско с авиоотряд
netinfo

Нападението на територията на Хасковска област е в много по-малка степен от това в Кърджалийска област, а самите вредители са в края на втората си ларвна фаза от общо 5 фази на жизнения си цикъл. Предприемат се поетапно всички мерки за справяне с мароканските скакалци, които включват тяхното третиране с препарати за унищожение от авиоотряд.