Бойко Борисов открива пречиствателната станция в Димитровград на 11-и
Бойко Борисов открива пречиствателната станция в Димитровград на 11-и / DarikNews

Премиерът Бойко Борисов ще открие на 11 януари пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Димитровград. В късния следобед вчера от кабинета на министър-председателя са потвърдили участието му в церемонията, съобщи за Дарик кметът на общината Стефан Димитров.

Процедурата по изграждане на съоръжението стартира навръх 58-ата годишнина на Димитровград- първата копка бе направена на 2 септември 2005 г. от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Изграждането на ПСОВ е част от проекта „Пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на река Марица”, в който са включени и пречиствателните станции в Стара Загора и Хасково. На над 19 млн. евро възлиза стойността на пречиствателните станции в Стара Загора и Димитровград, като 75 на сто от финансирането е от програма ИСПА, 15 процента е делът на Европейската инвестиционна банка и  10 процента са от републиканския бюджет.

Според първоначалните разчети строителството на пречиствателната станция в Димитровград трябваше да приключи още през 2007 г. Заради изоставане в сроковете   избраните изпълнители бяха санкционирани, а за завършване на работата там бе посочена датата 21 декември 2009 г. Разкриване на тръби, които минават под строителната площадка, забавяне на проектирането, високите температури през летния период, обилните дъждове през ноември 2007 г., липсата на предвиден път до пречиствателната станция, както и финансовата криза се сочат, като част от причините за забавеното строителство.