Близо 4 000 лв. за 11 новородени раздаде община Димитровград
Близо 4 000 лв. за 11 новородени раздаде община Димитровград / DarikNews
Близо 4 000 лв. за 11 новородени раздаде община Димитровград
78433
Близо 4 000 лв. за 11 новородени раздаде община Димитровград
  • Близо 4 000 лв. за 11 новородени раздаде община Димитровград

Близо 4 000 лв. по утвърдения през ноември миналата година правилник за финансово стимулиране за новородени раздаде днес кметът на община Димитровград Иво Димов на първите 11 двойки родители. Помощта е еднократна, в размер на минимална работна заплата. За нея са кандидатствали 13 двойки, като две са били отхвърлени от комисията, тъй като документите им не отговаряли на приетите от местния парламент изисквания, информира днес председателят й д-р Вълчо Митрушев. Това е първата стъпка, която община Димитровград прави за подпомагане на младите родители и новородените им деца, но се надявам за вбъдеще да имаме бейби бум, коментира  и заместник-председателят на комисията за подбор на документите Виолета Желева.

Близо 4 000 лв за 11 новородени раздаде община Димитровград
netinfo

Кметът Иво Димов благодари на общинския съвет, че е подкрепил идеята му за подобно финансово стимулиране, което макар и еднократно, в размер на минималната заплата, е „стъпка в правилната посока”. Той припомни, че по регламент родителите могат да кандидатстват в рамките на 3 месеца след раждане на детето, а комисията заседава на всяко 20-то число от месеца. Предвидената в бюджета за 2015 г. сума е в размер на 125 000 лв., но днес кметът Иво Димов бе категоричен, че ако се окаже недостатъчна, той ще бъде актуализиран. И 1 000 деца да се родят, дай Боже, ще осигурим необходимите средства за този вид финансово стимулиране, каза той. Следващото заседание на комисията предстои на 20 март. Средствата обаче, вече няма да бъдат връчвани на ръка и ритуално в общината, а превеждани по банковите сметки на родителите, посочени в депозираните от тях до комисията документи.

Младите семейства, които въпреки дъждовното време дойдоха в сградата на администрацията за церемонията, благодариха за получената финансова подкрепа и дадоха положителна оценка за инициативата. Всички бяха единодушни, че парите ще бъдат използвани за бебетата и снабдяването им с храни, памперси или дрешки.