Бившият тубдиспансер става комплекс за лечение на тежко онкоболни
Бившият тубдиспансер става комплекс за лечение на тежко онкоболни / netinfo

Партерният етаж на диспансера в Болярово ще става лъчетерапевтичен комплекс за онкоболни. Строителството започва от понеделник следващата седмица, обяви днес зам.-кметът на Хасково Недялка Станева.

Общата сума на проекта е близо 6 млн. и 500 хил. лв. Тези пари не са само за строителството, а и за закупуване на техника за диагностика и лечение на т.нар. „дълбоки тумори". Това всъщност е основната идея на проекта - да се обхванат пациентите от хасковска и кърджалийска области, които имат нужда от лъчетерапия с високоенергийна апаратура. Нуждаещите се от точно този вид лечение ежегодно са около 180. Досега те бяха пренасочвани към болници в Пловдив, Стара Загора или София, порадси липсата на подходящата за тяхното лечение апаратура тук. С изграждането на комплекса, който ще е част от хасковската специализирана болница за лечение на онкоболни, пациентите с „дълбоки тумори" вече няма да се налага да пътуват.

Отделно от ремонта на партерния етаж на диспансера, ще се построи бункер, където ще се извършва високоенергийната лъчетерапия. Друго ново, което ще се създаде с този проект е отделение по нуклеарна медицина, от което всъщност започва поставянето на диагнозите и определянето на нужното лъчелечение за всеки един пациент.

Създаването на този комплекс не означава, че онкоболницата ще се мести в Болярово, уточни зам.-кметът Недялка Станева. Крайният срок за изграждане на лъчетерапевтичния комплекс е 31 януари 2014 година.