/ Община Свиленград
Бюджет 2018 на Свиленград- баланс и надграждане
96182
Бюджет 2018 на Свиленград- баланс и надграждане
  • Бюджет 2018 на Свиленград- баланс и надграждане
Бюджет`2018 на община Свиленград, който бе приет единодушно от местния парламент, е балансиран така, че всички групи от населението да бъдат удовлетворени, както и да надграждаме вече постигнатото, посочи заместник-кметът Мария Костадинова.

Тази година акцентираме върху текущите ремонти на общинска собственост- читалища в малките населени места, в детски градини и училища в града, разказа тя. Заложени са 430 000 лева, като се предвиждат ремонти в помещенията и облагородяване на района на детските градини “Слънце”, “Радост”, “Снежанка”, “Зорница”, “Детелина” и детски ясли “Пролет”.

Частични ремонти се предвиждат в СУ “Д-р Петър Берон”, I ОУ “Иван Вазов” и НУ “Христо Попмарков”. Отделени са средства за читалищата в селата Мезек, Момково, Левка, Студена, Щит, Сива река, Димитровче и в кв. “Гарата”. 

Общината работи и по проект за обновяване и разширяване на учебната и спортната база на СУ „Д-р Петър Берон”, който включва преоборудване на учебните кабинети, изграждане на система за видеонаблюдение, подмяна на осветителните тела, както и подобряване на материалната база- лаптопи, проектори, електронни и светлинни микроскопи, демо маси с химикоустойчиви плотове и др.

Проектът включва още цялостно обновяване на двора на училището, изграждане на две баскетболни игрища, две волейболни игрища, футболно игрище и лекоатлетическа писта и оборудване за игралните полета.

СУ „Д-р Петър Берон” е най-голямото училище в община Свиленград. В него тази година се обучават 775 ученици. Четириетажната му сграда е построена преди 42 години. Обновяването на базата ще създаде по-добри условия за провеждане на учебния процес, на физическата култура и активност на децата и младежите, коментира Мария Костадинова.

Общината кандидатства по Програмата за развитие на селските райони и за цялостен ремонт на улиците “Генерал Скобелев”(от автогарата) до “Сан Стефано”, “Отец Паисий” и “Васил Левски. Предвижда се подмяна на водопроводната мрежа по тях и по улиците “Тодор Кирков”, “Георги Кирков”, “Комуна” и “Трети март”, за което вече има отпуснати 279 000 лева с постановление на Министерски съвет.

Очаква се одобрение по програма и за подмяна на водопроводите в селата Левка, Студена, Капитан Андреево и Момково. През тази година се предвижда също разширяване на кръстовището при метан станцията и изграждане на кръгово движение за разтоварване на трафика.

В бюджета са заложени и средства за облагородяване на междублоковите пространства край санираните жилища в кварталите ”Простор”, “Изгрев” и “Юг”.

Традиционно 10 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са включени в бюджета на Свиленград и тази година.

Общината предвижда да придобие изцяло собствеността над сградата на бившото СМК и да изгради там комплекс за социални услуги, каза още заместник-кметът Мария Костадинова.

Чуйте я в приложения файл.