Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение
Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение / DarikNews
Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение
64905
Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение
  • Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение

Бащата на три деца Павел Пенков Иванов от кв. Марийно протестира пред Районния съд в Димитровград срещу негово решение, което касае едно от момичетата му. По думите на недоволния родител миналата година 4-годишната Яница паднала от близо двуметрова катерушка в двора на кварталната детска градина, в която била записана заедно със своята близначка. За случилото се имало и свидетели, които видели как детето е паднало. Павел Иванов подал жалба срещу ОДЗ-кв. Марийно с иск за 5 000 лв. обезщетение. Днес той обяви, че е недоволен от решението на районния съд в Димитровград, който му присъдил 800 лв. обезщетение, като го осъдил да заплати разноските по делото. Обжалваме това решение пред окръжния съд в Хасково. Ако трябва ще го обжалваме после в София, а ако се наложи и до Страсбург ще стигнем, но няма да оставя нещата така и да позволя да се подиграват с 4-годишното ми дете, категоричен бе той.

Недоволният от съдебното решение родител вече часове наред стои с плакат пред сградата на съда в Димитровград и е категоричен, че ще остане там, докато получи справедливост за 4-годишното си момиченце. Чуйте го в приложения файл.

Баща на 3 деца протестира пред съда в Димитровград срещу негово решение
netinfo

Ние също обжалваме съдебното решение, тъй като не сме съгласни с определението за 800 лв. обезщетение, коментира директорът на детското заведение в кв. Марийно Таня Койнова. Тя е категорична, че персоналът си е свършил работата адекватно по време на инцидента и не следва да носи вина. По настояване на бащата Павел Иванов веднага на мястото бе извикана спешна медицинска помощ и криминална полиция, а след това детето бе отведено и на скенер в Хасково, където се установи, че няма нараняванията, за които бащата претендира. С личната си кола отидох да прибера детето и майка му от областния център, като преди това изпратих медицинската сестра от ОДЗ-то да ги придружи, разказа Таня Койнова. Тя поддържа версията, че всъщност 4-годишната Яница не е паднала от катерушката, а се е спънала до нея. Аз също съм подала жалба срещу Павел Иванов дни след инцидента, тъй като той идваше в детската градина, заплашваше персонала и искаше пари и саморазправа, разказа тя. Децата не са били оставени без надзор, а целият персонал реагира адекватно за ситуацията и ние също се надяваме на по-справедливо решение от окръжния съд в Хасково, посочи Таня Койнова.

Решението на Районен съд-Димитровград е от 27 май тази година. Детското заведение да заплати на Павел Иванов, като законен представител на 4-годишната Яница, 800 лева обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 26.07.2012 г. до окончателното й изплащане, като отхвърля иска до пълния предявен размер от 5 000 лева, като необоснован и недоказан. Осъжда Павел Иванов да заплати 20 лв. деловодни разноски, е записано още в него.

След преценка на доказателствата и свидетелските показания съдът намира за безспорно, че на посочената дата, при игра в двора на детското заведение, детето е паднало върху терена, като в резултат е получило травми. В случая няма спор относно характера и вида им, а само по отношение на механизма на падането и причинната връзка с травмите. Твърденията в исковата молба относно падане на детето от върха на катерушка в височина от около 2 метра останаха недоказани, пише в мотивите. Същественото е това, че детето е получило травмите в резултат на падане върху терена. Причинено е разстройство на здравето извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК, като е било изплашено, изпитвало е болки и затруднения при хранене, не е било общително известно време след инцидента. Срокът на възстановяване е 20 дни. Независимо от това, че детето само е паднало следва да се ангажира отговорността на ответника за обезвреда. Съгласно чл.49 ЗЗД този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнение на тази работа. Ответното детско заведение е възложило на възпитателите надзора и грижите по отглеждане на децата, посещаващи заведението. В случая виновното поведение на служителите се е изразило в бездействие – същите не са положили в достатъчна степен грижи за детето и осъществяване на контрол върху поведението му при изпълнение на служебните си функции, в резултат на което същото е получило увреждания. Отговорността е гаранционно-обезпечителна. След като грижите за детето са поверени от родителите на детското заведение, не е следвало да се допусне детето да получи увреждания, а при възпитателния процес и игри на децата е било необходимо осъществяването на непрекъснат контрол. Ответното детско заведение, респ. неговите служители, са били длъжни да осигурят безопасни условия за децата по време на игра, с цел избягване на увреждания, е записано още в мотивите към решението на районния съд в Димитровград.

Има си законов ред за протест пред въззивната инстанция и не мисля, че в случая трябва да бъде укоряван конкретен съдия, още повече че това е уважаван в юридическите среди професионалист,е коментарът на председателя на Районен съд-Димитровград Иван Маринов. Недоволните от решението могат да се обърнат към следващата инстанция, което са и направили, но при около 3 000 дела годишно с поне две страни, от които често едната е недоволна, какво ще стане ако всички застанат с плакат пред сградата на съда, попита реторично той.