/ Личен архив на Михаил Нейчев
Баща и син Нейчеви за празниците, изкуството и приемствеността
100138
Баща и син Нейчеви за празниците, изкуството и приемствеността
  • Баща и син Нейчеви за празниците, изкуството и приемствеността
Уютна, семейна и особено щастлива ще е новогодишната нощ в семейството на димитровградския художник Здравко Нейчев, защото у дома за празника се е завърнал единственият му син Михаил, който от години работи и живее в Кипър.

Освен като художник, изрисувал и редица църкви, в Димитровград не са малко хората, които познават Здравко Нейчев и като един от редовните участници в новогодишните програми на местни заведения преди години.

Един от първите в града, който се занимава с буфосинхронада, а по-късно създава младежка трупа. Част от нея след години става и синът му Михаил. Двамата работят неведнъж заедно на сцената, а през 2003 г. учредяват читалище „Васил Левски“, на което Здравко Нейчев и днес е председател.

Едно от читалищата, чийто основен състав са млади хора, а 68-годишният Здравко Нейчев сред тях е доайен. Признава, че въпреки приказката „Артист къща не храни“, в чиято правдивост се е убедил на собствен гръб, не съжалява, че синът му тръгва по неговите стъпки. Защото сам е избрал професионалния си път…

Баща и син Здравко Нейчев и Михаил Нейчев
Личен архив на Михаил Нейчев

След като Мишо учи във Варна „Актьорско майсторство за драматичен театър и режисура“ се прибира в Димитровград. Градът обаче, се оказва тесен за мечтите и арт размаха  му и… тръгва по широкия свят - Гърция, Мароко, Русия, Норвегия, Испания и последните няколко години - Кипър.

Работи като вариететен артист, DJ, аниматор, обучава аниматори, създава свое магическо шоу, организира партита на атракционно корабче в Агиа Напа, междувременно прави сайтове, списва „Блога на Артика“, става родоначалник на групата Димитровград, България в социалната мрежа, води видео блог…

След и сред всичко това признава, че най-добре е у дома, в бащината къща. За втора поредна година в новогодишната нощ няма да работи, а ще е в родния Димитровград, сред най-близките.

Разказва, че за 35-те си години в актива си има куп щури новогодишни партита, включително и на плажа, но не може да отличи едно, като най-специално. И вярва, че то предстои. 

Баща и син Здравко Нейчев и Михаил Нейчев
Личен архив на Михаил Нейчев


Баща и син - Здравко Нейчев и Михаил Нейчев, за празниците, изкуството и приемствеността чуйте в приложения файл.