Минерални бани баба Хайрие
Минерални бани баба Хайрие / Община Минерални бани
Община Минерални Бани отправи специални поздрави към поредната столетничка в общината. Това е баба Хайрие Ахмед от село Караманци. Публикуваме пълния текст на официалното съобщение от общината:  

Специален поздрав и подаръци до навършващата днес 100 г. Хайрие Адем Ахмед от село Караманци изпрати кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Подаръците и парична сума по повод достолепната възраст на жителката на общината поднесе делегация, водена от зам. кмета Нуртин Сабри и председателя на Общинския съвет Мехмед Лятиф.

Баба Хайрие е родена в село Караманци и целия си живот е прекарала тук. През целия си досегашен живот тя е имала само един съпруг – Бекир Ахмед от с. Житница, който се споминал през 1989 г. Двамата имат общо 8 деца, пет дъщери и трима синове. През годините, когато е била в работоспособна възраст е работила селскостопанска работа, най-вече производство на тютюн и помагала  на децата си при отглеждането на внуците.

Никога през живота си баба Хайрие не е употребявала лекарства, дори и най-елементарния в това отношение аналгин, а кръвното й показва стойности 120/80, които са недостижими за повечето млади хора днес. Откакто има проблеми със зрението, за 100-годишната жена се грижи нейната снаха Нафизе, която е на 64 г.

От община Минерални бани информираха, че на територията на общината има още 3-ма столетници. Доайени сред тях са 103-годишните Ана Моллова Хаджиева от с. Караманци и Ангелина Христова Димитрова от с. Винево. Трета по възраст се нарежда Шефие Аптула Алиосман от с. Ангел войвода, чиито години вече са 101. Според тях пословичното дълголетие на живеещите в района хора се дължи най-вече на минералната вода и чистия въздух. Не на последно място е влиянието на мегалитните паметници от древността. Както вече бе установено,  именно в този район са концентрирани множество култови места и светилища от епохата на прототраките, а древните хора са знаели кои са подходящите места за тяхното изграждане.

По повод на хубавия празник, близките на баба Хайрие почерпиха гостите с най-хубавата къпана баница и баклава.