Атанас Капралов: Поезията се случва като любов
Атанас Капралов: Поезията се случва като любов / Личен архив на Атанас Капралов
Атанас Капралов: Поезията се случва като любов
84082
Атанас Капралов: Поезията се случва като любов
  • Атанас Капралов: Поезията се случва като любов

Бях прогонен от родния ми Димитровград от някои мистификатори, разказа днес в „Събеседникът на Дарик” от студиото в Хасково поетът Атанас Капралов, който вече 5 години живее в София. Станах софиянец по принуда, признава той. Напуснах Димитровград през септември 2011 г., а 2 г. по-късно Върховният касационен съд се произнесе, че уволнението ми като директор на театъра е било незаконно, спомня си той. Бях почти прогонен от града си без да съм го заслужил. Ако някой може да ми обясни с какво съм го заслужил, аз ще му бъда благодарен, коментира днес той.

Атанас Капралов немалко литературни критици определят като явление в днешната българска поезия с впечатляващите модерни образи, ритмиката, неочакваните, но блестящи поанти, които превръщат стиховете му в неповторими образци. Сам казва: „Поезията е красива магия. То е като любов. Това е един сексуален акт, който се случва във въздуха, но трябва да имаш сетива, за да го усетиш”. Не крие и разочарованието си, че „бездарието укрепва властовите си позиции на всякакви нива”.

Носител е на националната литературна награда “Димчо Дебелянов”, на наградата „Дамян дамянов”, на международни награди в Москва и Париж и още редица отличия. Превеждан на руски, френски, английски, немски, румънски и др. През 2015 г. бе удостоен и с националната литератрна награда „Николай Искъров”, връчена му на церемония в най-старото българско читалище в гр. Свищов.

Атанас Капралов Поезията се случва като любов
netinfo

Автор е на пет стихосбирки- "Нежен скитник", "Завръщане в слънцето", "Голота", "Дамгосан",  "Жив и свободен", както и на книгата за деца "Цветно чудо", стихове от която се изучават в началните класове.

Атанас Капралов е роден през 1958 г., завършил е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работил е като уредник в дом-музей “Пеньо Пенев”, директор на Драматичен театър “Апостол Карамитев” в родния си град, управител на “Компакт прес” и “Компакт арт”, главен редактор на в. „Ориент еспрес”.

Атанас Капралов Поезията се случва като любов
netinfo

Член е на СБП и СБЖ. В момента живее в София и често участва в творчески и литературни срещи, салони и дискусии, както в столицата, така и в цялата страна. Разговора с поета Атанас Капралов чуйте в приложения файл.