„Армира”- туристическа атракция
„Армира”- туристическа атракция / netinfo

Антична вила „Армира” и Голямата могила край село Свирачи ще бъдат превърнати в туристическа дестинация, заедно с античния фамилен некропол в гръцкото село Зони.

Идеята ще бъде реализирана в рамките на българо- гръцки проект, финансиран с 244 421 евро от Програма ФАР- Трансгранично сътрудничество България - Гърция и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По него партньори ще бъдат българската община Ивайловград и гръцката Кипринос.

Разработката е наречена “Великолепието на Армира” и ще осигури работа на 60 безработни лица от община Ивайловград в продължение на една година.

Част от дейностите са насочени към превръщането на Армира в музей на открито като се направи възстановка на части от античните облицовки и декорации на вилата. Водонапорната кула останала при строителството на язовир ще бъде превърната в Информационен център за туристите.

Изграждане на прилежаща инфраструктура, паркинги, туристически алеи и места за отдих са другите дейности по проекта. За рекламата на археологическите обекти ще бъдат изработени българо-гръцки туристически каталози.

Вила “Армира” е най-богатият частен дом /дворец/ от римската епоха, разкрит в българските земи. Вилата е била център на поземлено владение на богата тракийска фамилия. Архитектурен паметник от преди 2000 години.