Исторически музей-Димитровград, смарт изложба
Исторически музей-Димитровград, смарт изложба / Исторически музей, Димитровград
За първи път мобилна археологическа смарт изложба „В зората на Европейската цивилизацията”  ще бъде представена от 17,30 ч. днес в димитровградския Исторически музей. Проявата е по повод предстоящия на 18 май Международен ден на музеите. Организира се с Исторически музей-Асеновград.
 
Изложбата включва 20 табла- комбинация от  картина с  анимации и видео, които показват откритията от раннонеолитна селищна могила при село Мулдава. Всяка анимация доразказва историята и легендата за могилата,  датирана от края на 7 хилядолетие преди новата ера. Посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид, който ще им покаже колекцията артефакти, открити от археолозите Петър Детев и Росица Морева-Арабова още през 1965-1967 година.
 
Автор на мобилното приложение е проф. Йордан Детев от института по „Виртуална култура” към СУ „Св. Климент Охридски”.  То е създадено за смартфони и таблети, но ще работи само край мобилната експозиция. Според специалистите смарт изложбите са бъдещото на музейните експозиции и тепърва ще  започнат да се използват и популяризират в световен мащаб.
 
Освен в Асеновград, до момента смарт изложбата „В зората на европейската цивилизация” е била  представена в  Пловдив и СУ „Св. Климент Охридски”.