Анализ на околната среда преди и след всяко военно учение край Корен
Анализ на околната среда преди и след всяко военно учение край Корен / netinfo

За извършване на ОВОС преди и след всяко военно учение на полигона край село Корен ще настояват пред омбудсмана на Републиката представители на ПК “Екогласност”.

От там оформиха 4 основни екологични проблеми на региона. С тях беше запознат председателя на УС на новоучреденото сдружение “Зелен Алианс” бившият началник на националната пожарна Кирил Войнов. Лидерът на “Екогласност” в Хасково Емил Георгиев е член на УС на сдружението.

Основна цел на "Зелен Алианс" е разработването на единна стратегия и координирането на конкретните действия на неговите членове за реален принос в опазването и възстановяването на екологичното равновесие в национален и световен мащаб.

Сред основните задачи на сдружението е създаване на “екологична карта” на екологичните проблеми на страната, както и създаване на обстановка на нетърпимост и постоянното провокиране на екологичната съвест на обществото.

От “Екогласност” заявиха, че ще предизвикат международен скандал и масово гражданско неподчинение ако продължава да няма решение за изграждането на пречиствателна станция за питейна вода на язовир Тракиец. Те ще стартират нова подписка с искане на общината да бъдат отпуснати 8 млн.лв. за станцията.

От “Екогласност” изразиха притеснение и относно опасенията за съхранение на тонове пестициди и хербициди в района на Горски Извор.