9 служители на ГКПП уволнени след въвеждането на единен фиш
9 служители на ГКПП уволнени след въвеждането на единен фиш / netinfo
Девет служители от два гранични пункта са уволнени за подкуп след стартиране на системата „единен фиш” – при нея се плаща само на едно гише.

Това бе съобщено по време на пресконференция на министърът на Държавната администрация Николай Василев, който днес инспектира граничен пункт Капитан Андреево. При системата “единен фиш” се плаща само на едно гише, като при преминаване на пътниците се дава магнитен носител /флашка/, в която са въведени необходимите данни и таксите, които се дължат и които се плащат директно на банково гише.

Двама от уволнение са от Управление пътни такси и разрешителни от пункта Златарево на границата с Македония. От същото управление но на граничен пункт Капитан Андреево са уволнени още двама, като една служителка е хваната лично от бившия шеф на гранична полиция Валери Григоров, който в момента е съветник на министър Василев по граничните въпроси. Той видял как тя прибира пет лева, а в кабинката са намерени и пачка долари. Останалите пет уволнени също са от Капитан Андреево, но от ветеринарния контрол. Те обаче и двамата от Златарево са се разболели и все още не могат да им се връчат заповедите за освобождение.

Министър Василев коментира, че тази болест вероятно е нова, вследствие на “единния фиш”, която се нарича “празен портфейл” и гарантира, че никой няма да оздравее от тази болест.

Пред Дарик шефът на Национална служба гранична полиция главен комисар Красимир Петров заяви, че може би ще има опити за съботиране на системата единен фиш дори и от служители на граничните пунктове. Според него такива опити би мигло да има основно от служители, които досега са събирали таксите.

Министър Василев заяви, че на всяко гише, на което не се плаща, ще бъдат поставени табели указващи това и категорично, заяви, че няма да оставят никой да съботира въвеждането на системата “единен фиш”. Той съобщи още, че са осигурени 54 000 000 евро за реконструкции на пунктовете Капитан Андреево и Калотина.

Стана ясно още, че от въвеждането на системата "единен фиш" на граничен пункт Капитан Андреево реално в бюджета са постъпили около 300 000 лева.