9 награди раздаде фестът за некомерсиално кино Защитени светове
9 награди раздаде фестът за некомерсиално кино Защитени светове / DarikNews

9 награди бяха раздадени в третото издание на фестивала за алтернативно кино „Защитени светове”, който организира читалище „Марица” в едно от най-малките димитровградски села Райново със съдействието на общината и съюза на филмовите дейци. Голямата награда „Защитени светове“ в размер на 350 лв. и тази за режисура журито присъди на Веселин Зографов за „Последната секунда“. Специалната награда на кмета на община Димитровград от 300 лв. бе за дългогодишния оператор и фоторепортер - димитровградчанина Валери Добрев, който представи филм за защитена местност „Злато поле“.

Първото място (250 лв.) бе за Вълчо Вълчев от Шумен със „Соколът, който...“. На втора позиция (200 лв.) комисията постави победителя от второто издание на феста Даниел Делчунков с „Птици“, а на трета (150 лв.)- Георги Георгиев от Горна Оряховица. Той участва за първи път и впечатли журито с филмче, заснето с фотоапарат. Призът за операторско майсторство замина за Русе с Николай Василев и „Персина”. Дебют в третото издание на „Защитени светове” записа и хасковският актьор Янко Митев, който получи отличието на Съюза на филмовите дейци. Боян Балев от Омуртаг с „Полетът на Белоглавия” взе наградата на Федерация „Зелени Балкани”.

9 награди раздаде фестът за некомерсиално кино "Защитени светове"
netinfo

Над 100 души се събраха късно снощи в читалище „Марица”- с. Райново за прожекциите под открито небе и „Джаз на село” с акустичното джазово трио на Димитровград. Някои от тях останаха да пренощуват на палатки в двора му, което вече е традиция за този фестивал. Нов момент бе предвиден финал на съпътстващото мероприятие на сдружение „Геокешинг”.  21 филма бяха включени в конкурсната му програма тази година. 4-членното жури бе с председател кинорежисьорът Светослав Драганов, а в състава му: Петко Гюлчев, Генко Генчев и Елена Стоева. То заседава при открити врати до късно снощи.

За първи път фестивалът на алтернативното кино „Защитени светове” бе организиран в село Райново през 2010 г. Тази година участваха автори от Димитровград, Хасково, Симеоновград, Шумен, Русе, София, Велико Търново и др., а средствата за организацията и наградния фонд бяха осигурени с проекти от изпълнителна агенция „Национален филмов център“ към министерството на културата и дарителски кръг  „Развитие“ на „Работилница за граждански инициативи“.