81 520 избират кмет на Хасково днес
81 520 избират кмет на Хасково днес / Dariknews.bg, архив

81 520 са имащите право на глас за местните избори в Община Хасково. Тези, които могат да гласуват на референдума, са 94 347. Разликата в броя е заради правилото на уседналост.

8 са кандидатите за кмет на Община Хасково. 22 са регистрираните в Общинската избирателна комисия листи за общински съветници. Броят на кандидатите за съветници първоначално е бил 279, но трима са били заличени от листите заради липса на настоящ адрес или сами са се отказали.

Един кандидат-кмет на кметство, за село Войводово, е бил заличен поради липса на настоящ адрес. Иначе броят им за общината е 106. В 4 села в общината има само по един кандидат.

153 са избирателните секции в общината.

В Свиленград имащите право на глас за местния вот са 19 747, а тези за референдума - 20 045. Секционните комисии в общината са 38. Кандидатите за кмет са трима.

Общо 465 полицаи ще охраняват изборния ден в Хасковска област.

Преди минути от Общинската избирателна комисия заявиха, че засега в Общината изборният ден протича спокойно. В Комисията е постъпила жалба за поставени агитационни материали на по-малко от 50 м от секция, но при проверката се е оказало, че жалбата е неоснователна.

Друг сигнал е постъпил от секционната комисия в ромската махала за намерени бюлетини, откъснати от кочана. Председателят ОИК - Хасково Пламен Лечев потвърди за сигнала и обясни, че това е проблем на самата СИК, който ще бъде отстраняван при проверката на протоколите. Предупредили сме СИК-овете и няма да се случи повече подобно нещо, каза Лечев. Той допълни, че това не може да доведе до манипулация на вота, тъй като при проверката на протоколите има контроли, които индикират дали има такъв проблем или не.