8-метрови Пижо и Пенда и 32-метров трикольор окичиха община Димитровград
8-метрови Пижо и Пенда и 32-метров трикольор окичиха община Димитровград / Darik News

Огромна мартеница окичи днес сградата на община Димитровград. Тя е изработена от социалното предприятие към СУПЦ - Димитровград и изработването й отнело четири дни, като участвали три шивачки и ръководителя на направление „Шивачество". Използвани са 40 метра полиестерен плат, 12 кг вата и 10 кг дунапрен. Димитровградската мартеница е във форма на червен и бял пискюл, които символизират традиционните за Баба Марта герои Пижо и Пенда, с височината 8 метра, а широчината на основите на двете отделни тела е 2,4 метра.

8метрови Пижо и Пенда и 32метров трикольор окичиха община Димитровград
netinfo

Първоначалната идея бе поръчката да бъде възложена на външна фирма. Впоследствие ръководството на общината реши да се обърне към социалното предприятие към СУПЦ - Димитровград, за да се постигне още по-активно социално участие на лицата от уязвими групи, които са включени по различните направления от проекта към предприятието, разказват от администрацията.

8метрови Пижо и Пенда и 32метров трикольор окичиха община Димитровград
netinfo

По повод националния празник 3 март малко по-късно днес и огромен трикольор с  размери 32 метра височина и 4,5 метра широчина бе спуснат от 14-етажната административна сграда на общината в Димитровград.