Община Димитровград с безплатен телефон за справки в избирателните списъци
Община Димитровград с безплатен телефон за справки в избирателните списъци / DarikNews.bg, Архив
5 ръкописа ще финансира тази година Община Димитровград с целевите 5 000 лв. от бюджета си, предвидени за книгоиздаване. 9 са били депозираните до 7-членната комисия, назначена със заповед на кмета Иво Димов, заседавала на 28 март, информират от администрацията.
3 000 лв. получава за дисертацията си „Миграцията село – град по време на социализма (по примера на Димитровград)” Биляна Раева. По повод  70-годишнината на Димитровград научното изследване е подходящо, тъй като проследява не само историята на Димитровград, но и народопсихологията на жителите му. Произведението има значение за развитието на културния живот на Общината, опазването на културно-историческото наследство и запазване на историческата памет, са аргументите на комисията да отпусне най-голямата от съществуването на финансовото подпомагане за книгоиздаване практика.

Като докторант редовна форма на обучение  в секция „Етнология на социализма и постсоциализма” Биляна Георгиева Раева защитава през 2011 г. дисертационния си труд "Миграционни процеси – Димитровград (1947 – 1989)". Научен ръководител е доц. д-р Анелия Касабова, а председател на научното жури- доц. д-р Женя Пимпирева.

Биляна Раева е 40-годишна, родена е в Димитровград. В момента живее и работи по проект и специалността си в Германия. Преди това е работила и в БАН, като е завършила софийския университет, информират от общината.

С останалите 2 000 лв. през тази година община Димитровград ще помогне за издаване на романа „Нощен рай“ на преподавателя Митко Дерменджиев и 3 стихосбирки: „Балът на цветята“ с автор Атанас Капралов получава 700 лв., „Марсианска трева“ на Иванка Данева- 500 лв. и „Увеличи шрифта на любовта“ на Петко Каневски- 300 лв. За първи път през тази година финансирането за издаване на ръкописи от община Димитровград е по реда и условията на новата Наредба 41, приета през декември 2016 г.

4 са отхвърлените ръкописи, като за мемоарната книга на един от знаковите кметове на Димитровград Петър Йорданов-Тушо, аргументът е, че „текстът е свързан с друг регион“. За останалите 3 ръкописа мотивите са, че не отговарят на изискванията в наредбата, липса на обективност, документалност и художествена стойност.