4.5 промила остава такса смет в Димитровград
4.5 промила остава такса смет в Димитровград / DarikNews

4.5 промила върху данъчната оценка остава таксата за битови отпадъци в Димитровград и през 2010 г. Днес местният парламент прие тя да остане без промяна спрямо тазгодишната и за останалите населени места от общината. За град Меричлери и селата Ябълково, Горски извор, Добрич, Крепост, Черногорово, Радиево и Крум- 5.5 промила върху данъчната оценка на имотите. 4.5 промила остава за селата Върбица, Бодрово, Сталево, Скобелево, Каснаково, Воден, Брод, Злато поле, Долно Белево, Голямо Асеново, Малко Асеново, Райново, Бряст, Здравец, Странско, Длъгнево, Великан и Светлина.

Съветниците  приеха и план-сметката за разходите по поддържане на чистотата в община Димитровград, чийто размер е 2 801 310 лв.

През 2010 г. община Димитровград вече ще плаща по 20.22 лв. за обезвреждане на 1 тон отпадъци при депонирането им на регионалното депо в с. Гарваново. За оператор на депото е определена община Хасково. За да намалят разходите за транспортиране на отпадъците до Гарваново съветниците приеха на общинското депо в Димитровград да бъде изградено претоварно съоръжение. Така 45-километровите курсове до Гарваново ще бъдат сведени до три на ден. Прогнозната цена за транспортирането е 13.50 лв./тон.