В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола
В Гърция откриха трафик на мигранти в българска кола / БГНЕС, архив
37-годишна жена от Хасково, която по първоначални данни играе сериозна роля в организацията, е сред шестимата задържани за трафик на мигранти. Групата е била наблюдавана от два месеца.

 Девет български граждани и пет незаконно пребиваващи у нас лица от Сирия и Ирак бяха задържани на магистрала "Тракия" край Пловдив. Срещу шестима от българите са повдигнати обвинения.

"Ауди" 8 и "Мерцедес" са първите два спрени автомобила. "Ауди"-то е било управлявано от 50 годишен мъж, а в колата е имало двама сирийци на възраст 20-22 години с документи за самоличност. В "Мерцедес"-а, управляван от 33-годишен от Костинброд, е имало трима иракчани.
След минути е спряно и "Пежо" с трима пътници, които нямат общо със схемата за прекарване на незаконно пребиваващи емигранти, в което е била 37-годишната хасковлийка. Групата е имала и пилотен автомобил, снабден със светлинна и звукова сигнализация, които са били задействани при спирането. "Пежо"-то се е движило десет минути преди останалите и е имало разузнавателна роля.

Най-възрастният член на групата, 50 годишен мъж от София, има професионално минало, свързано с МВР, но не е действащ полицай отдавна, съобщи главен комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Задържаният е работил в системата до 1988 г. и няма криминално минало.

Бежанците са насочени към лагера в Харманли. По първоначални данни те са платили от 500 до 1000 евро за преминаването им от Турция през България. Най- вероятно целта им е била страна в Западна Европа, но това още се уточнява.

За този род престъпление, което включва подпомагане на незаконно пребиваващи или преминаващи чужденци чрез организирана група и с материална облага, законът предвижда наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.