3,6 млн. лв. приходи за 2015 г. от пазарите в Димитровград
3,6 млн. лв. приходи за 2015 г. от пазарите в Димитровград / Darik News, архив

3 600 000 лева са приходите от „Общински пазари” в бюджета на Димитровград за 2015 г., което е малко над предварителните прогнози, коментира управителят на предприятието Димитър Вълчев. Финансовите очаквания за приходите от такси на пазарите за настоящата 2016 г. е в същия размер, като за 2014 г. събраните средства са били с около150 000 лв. по-малко.

До последния ден на януари е срокът, в който наемателите на търговски площи от тържището, регистрирани в Димитровград, могат да ползват 20-процентна отстъпка, като предплатят за календарната година.  За търговците от други населени места отстъпката е 10 на сто, ако предплатят наема до края на месец март.

 

Предплатилите към момента са малко над 50, като 30 от тях са с регистрация в Димитровград, а  останалите 20 са ползвали 10-процентната отстъпка. По-малък е интересът в сравнение с миналата година, но до изтичане на крайния срок все още има време, коментира Димитър Вълчев.

Към момента свободни търговски места на пазара има, но очакваме в скоро време да бъдат запълнени на 100 процента, тъй като не липсва интерес, а януари по принцип е най-слабият месец на пазара, по информация на наемателите ни, посочи още той. Най-силните периоди за търговия на тържището са преди Коледа и септември, преди старта на новата учебна година, когато посетителите стигат до 20 000, сподели Димитър Вълчев.

 

Около 2 300 са заетите в момента търговски места на неделния пазар, автопазара и зеленчуковите в Димитровград. За 2016 г. ръководството на общинското предприятие не планира сериозни инфраструктурни подобрения или промени в правилата, по които тържищата работят, посочи още Димитър Вълчев.