350 престъпления са станали в областта през миналата година
350 престъпления са станали в областта през миналата година / Областна администрация-Хасково

Мерки за противодействие на битовата престъпност бяха обсъдени на работна среща по темата в областната управа на Хасково. На срещата присъстваха кметовете на Хасково и Маджарово, представители на общини и на областната дирекция на МВР-Хасково. Стриктно да се следи за изпълнението на присъствените графици на полицейските инспектори в малките населени места- тази препоръка отправи областният управител Кадир Исов към директора на ОД на МВР Ангел Цанков.

Повишаване на чувството на сигурност у гражданите в малките населени места е един от основните приоритети в работата ни през 2014 г., каза комисар Цанков. Той информира, че предстои законодателна промяна, с която ще бъде възстановена закритата преди време дейност „извънщатен сътрудник на МВР“. Това ще е от особена полза именно в слабо населените места, посочи той.

Според изнесените от комисар Цанков данни през 2013 г. в 287-те села в областта са регистрирани 350 престъпления. С най-голяма концентрация на битова престъпност са селата Нова Надежда, Сусам, Узунджово и Капитан Андреево. Предприети са мерки за засилена патрулно-постовата дейност и присъствие на жандармерия. За постигане на по-голяма ефективност при противодействие на престъпността Цанков предложи кметовете на общини да активизират по места  комисиите по обществен ред и сигурност, да организират разяснителни кампании за предпазване от измами и посегателства върху имущество. Поставяне на системи за видео наблюдение на възлови места и съвместни патрули на полицаи и звената за сигурност са други от коментираните мерки.

Ресурсната обезпеченост, най-вече от финансова гледна точка, обаче е твърде недостатъчна в общините, заявиха техните представители. Кметът на Хасково Георги Иванов акцентира върху необходимостта от законодателни промени, които ще улеснят противодействието на битовата престъпност, една от които е въвеждането на задължителна адресна регистрация.

Областният управител Кадир Исов пое ангажимент да проведе разговори със съответните министерства по направените от кметовете предложения. Едно от тях касае поставянето в селата, през които минава републиканската пътна мрежа, на т.нар. „легнали полицаи“, информират от областната администрация.