35 стотинки за найлонова торбичка от днес
35 стотинки за найлонова торбичка от днес / DarikNews, архив

От днес продуктовата такса за производителите и вносителите на всички видове полиетиленови торбички с дръжки, независимо от дебелината и размера им, става от 15 на 35 стотинки за брой, което е регламентирано с последното изменение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след чиято употреба се образуват масово разпространени отпадъци, съобщават от РИОСВ - Хасково. Досега с продуктова такса се облагаха само полиетиленовите торбички тип „Потник" с дебелина до 15 микрона. По план през следващите две години таксата ще се увеличава по 10 стотинки на година. Към момента от продуктова такса са освободени търговците, а безплатни остават найлоновите торбички в търговската мрежа, които са за първична опаковка без дръжки.

Целта е тези мерки да доведат до намаляване на опадъците от торбички и по-чиста околна среда. Очаква се мерките да доведат до намаляване на потреблението им, а хората да заменят найлоновите с платнени пазарски чанти. Очакванията са с въвеждането и с прогресивното нарастване на размера на таксата да се стимулират производителите да предлагат т.нар. биоразградими торбички, които се разграждат само за 11 седмици, обясняват от Екоинспекцията.

При проверки в търговската мрежа търговците са длъжни да представят на проверяващите фактура и сертификат за платена продуктова такса от производителя или дистрибутора, в противен случай те трябва да поемат екотаксата за наличното количество полиетиленови торбички.