327 инвестиционни намерения в региона
327 инвестиционни намерения в региона / netinfo

327 уведомления за инвестиционни намерения са постъпили в РИОСВ – Хасково през първото шестмесечие на годината. 228 са издадените становища по проекти или инвестиционни намерения, които не подлежат на преценка или оценка на въздействието им върху околната среда. Повечето от тях се отнасят до жилищно строителство или създаването на търговски комплекси и заведения за обслужване.

125 решения за преценка необходимостта от ОВОС на инвестиционни намерения е издала регионалната екоинспекция за първите шест месеца на годината. През юни на експертен екологичен съвет регионалната екоинспекция с положителна оценка е приела и доклада за въздействието върху околната среда за изграждане на ваканционно селище в село Бориславци, община Маджарово.

През последните два месеца постъпват все повече проекти за подмяна или изграждане на канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води.

Решения да не се извършва ОВОС за такива инвестиционни намерения са издадени за община Свиленград. Местната власт кандидатства за финансиране на проектни предложения за изграждане на канализация и станции за пречистване на отпадни битови води за няколко квартала в общинския център. Община Димитровград също е подготвила такъв проект за град Меричлери.