3000 са диабетоболните само в Хасково
3000 са диабетоболните само в Хасково / netinfo

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. На 14 ноември е и рождената дата на д-р Фредерик Бантинг, един от откривателите на инсулина, благодарение на който в продължение на повече от 85 години биват спасявани животите на милиони хора със захарен диабет.

Този месец вниманието на обществото ще бъде насочено към бъдещите майки, при които рискът от развитие на диабет нараства значително, което превръща профилактиката в абсолютно задължителна за здравето на родилката и плода. По данни на Българската асоциация диабет у нас с коварното заболяване са диагностицирани половин милион души. Други 300 000 обаче все още не знаят, че живеят с диабет.

По данни на Хасковското дружество на диабетоболните, броят им само с в Хасковска община е около 3 000. Това е една изключително голяма цифра, която постоянна нараства и тенденцията е изключително тревожна, сподели председателят на Сдружението Христина Мантарова. Като основни причини за негативната тенденция тя посочи стреса и нередовния начин на живот.