30 000 лв. за стипендии на даровити деца в Димитровград през 2015 г.
30 000 лв. за стипендии на даровити деца в Димитровград през 2015 г. / DarikNews

30 000 лв. за стипендии на даровити деца от община Димитровград да бъдат заложени в бюджета й за 2015 г., гласуваха днес съветниците. 7 вместо петима от тях, както бе досега, ще участват в експертно-консултативната комисия, която разпределя стипендиите, реши също местният парламент. В състава на комисията участват още представител на общинската администрация, на отдел „Закрила на детето” и удостоените със званията „Учител на годината” и „Треньор на годината”. Днес общинският съвет избра училищните директори, които са и съветници, Валентин Христов и Ваня Димитрова, преподавателят Тодор Тодоров, който и през 2014 г. бе председател на тази комисия, Антония Филева, Таня Делчева, Атанас Стефанов и Иван Гочев.

Увеличена бе числеността и на комисията, която ще разпределя финансовите стимули за новородени в общината, като в нея ще участват четирима съветници: Вълчо Митрушев (председател), Виолета Желева, Катя Панева и Живка Вълкова.

С 10 000 лв. през 2015 г. ще бъде финансирана общинската програма „Димитровград на младите”, като максимално за един проект кандидатстващите ученици ще могат да получават по 1 500 лв., а не по 1 000 лв., както бе досега. От старта на програмата през 2013 г. до момента са финансирани 11 проекта на младежи, като е приключила работата по 7 от тях, посочи председателят на ПК „Образование, младеж и спорт” Тодор Тодоров.

 

Местният парламент на Димитровград прие днес и размера на средствата за местния фонд „Ин витро”. През 2015 г. той ще разполага с 25 000 лв. в помощ на двойки с репродуктивни проблеми от общината.