3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ Златаров
3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ Златаров / DarikNews
3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"
53160
3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"
  • 3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"

Панаир „Традициите в моя род" събра в двора на професионалната гимназия по химични и хранителни технологии „Асен Златаров" в Димитровград занаятчии и ученици. Представени бяха типични за българския, турски и ромски етнос занаяти, като ковачество - налбантство, брадварство, ножарство и тюфекчийство (пушкарство), резбарство, грънчарство, метларство, мутафчийство, стругарство, берберство и др. Свои работилници на открито за ден в двора на училището откриха доказани димитровградски майстори, като дърворезбаря Георги Георгиев и грънчаря Йордан Господинов.

3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"
netinfo

На други от щандовете възпитаниците на гимназията показаха свои произведения. Панаирът бе най-мащабната проява от проекта й „Традициите- еднакви и различни", който е сред 5-те, по които работи тази учебна година.

3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"
netinfo

По два сватбени ритуала от българска, ромска и турска сватба разиграха учениците по проекта на РИО на МОМН-Хасково „Рецепти за усмивки". Показан бе остарял ромски обред, при който вричането и бракосъчетанието става с чупене на гърне и на колкото парчета се пръсне, толкова години ще живеят щастливо младите. Обединени общежития-Хасково показаха обичая къна геджеси (къносване на булката). Как се взема булка, как я посреща свекървата при различните етноси, как кумовете даряват младоженците и как откупуват пиле и пита показаха още учениците, а накрая всички сватбари се събраха на граждански ритуал, в който трите двойки бяха бракосъчетани. След приключването му всички опитаха приготвените от клуб „Здравословно хранене" и учениците от 12 клас на специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства" традиционни сватбени ястия.

3 сватби и панаир в двора на ПГХХТ "Златаров"
netinfo

За желаещите да си направят снимки за спомен с облекло от началото на 20 век бяха осигурени фотографи, а любопитните да надникнат в бъдещето можеха да попитат врачката Замфира. Звукова картина чуйте в приложения файл.