3 кг марихуана и 35 кг тютюн спряха на „Капитан Андреево“ в семейство с малки деца
3 кг марихуана и 35 кг тютюн спряха на „Капитан Андреево“ в семейство с малки деца / Агенция Митници

Семейство с две деца опита да внесе контрабандно близо 3 кг марихуана, 31 кг нарязан тютюн за пушене и над 4 кг паста за наргиле през ГКПП „Капитан Андреево“. Това разкриха митничарите на пункта след щателна проверка на влизащ от Турция лек автомобил „Рено" с френска регистрация.

Във фабричните кухини под задните седалки, където пътували двете малки деца, мъжът и жената, френски граждани с турски произход, натъпкали 15 пакета с наркотик, установи митническата проверка. При направения полеви наркотест зелената суха листна маса е реагирала на марихуана. Общото тегло на откритото наркотично вещество е 2.776 кг. Стойността му по цени на съдопроизводството се изчислява на 11 104 лева.

3 кг марихуана и 35 кг тютюн спряха на Капитан Андреево в семейство с малки деца
netinfo

При проверката на багажа, превозван във външния багажник на тавана на превозното средство, се установило, че освен наркотика, съпрузите са натоварили и недекларирани акцизни стоки: нарязан тютюн за пушене и паста за наргиле. Нарязаният тютюн за пушене, общо 31 кг, е бил укрит сред личния багаж на пътуващите в шест броя черни полиетиленови торби, по 5 кг всяка, плюс една с тегло един килограм. Сред другите лични вещи, детски дрешки и играчки в багажа на семейството, митническите служители открили и 4.350 кг паста за наргиле. Общата пазарната стойност на задържаната контрабандна стока е 8 837 лева, а дължимият акциз е 5 373 лева.

3 кг марихуана и 35 кг тютюн спряха на Капитан Андреево в семейство с малки деца
netinfo

 

Шофьорът на автомобила, 35 годишен френски гражданин от турски произход, е задържан. За трафика на наркотичното вещество срещу него е образувано досъдебно производство по описа на Митница Бургас. Производството се води под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража", която вчера беше потвърдена и от съда. За контрабандното пренасяне на акцизните стоки, му е съставен акт по Закона за митниците. За обезпечаване на евентуални вземания по съставения акт е задържана сумата от 1280 евро.