3 години от трагедията в с. Бисер
3 години от трагедията в с. Бисер / Darik News, архив

Днес се навършват 3 години от трагедията в село Бисер. На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново", а рано сутринта вълната заля селото, като загинаха шестима от жителите му, бяха срутени 56 къщи и наводнени стотици. При наводненията в Хасковско през февруари 2012 г. загинаха 11 души.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите. БЧК инициира създаването на Обществен съвет за разпределение на даренията, в който участваха представители селото, на държавни институции, министерства, местната власт и медии. Общественият съвет взе решение да бъдат построени къщи за най-пострадалите от наводнението. На 26 юли 2012 г. тържествено бяха открити изградените първите десет къщи в село Бисер. И към момента са готови 32 нови къщи, построени със средства от дарения. 3 години след наводнението в село Бисер все още 21 семейства чакат къщите им да бъдат възстановени и се надяват, че това ще се случи.

 

Вчера жителите на селото отбелязаха с панихида паметта на загиналите, а за здравето на оцелелите по традиция бе даден курбан.