3-дневно геокешинг приключение стартира край Мезек
3-дневно геокешинг приключение стартира край Мезек / Darik News, архив
3-дневно геокешинг приключение стартира край Мезек
80449
3-дневно геокешинг приключение стартира край Мезек
  • 3-дневно геокешинг приключение стартира край Мезек

3-дневна геокешинг инициатива стартира от 18 ч. днес край свиленградското село Мезек. Организаторът й Евгени Гичев от Симеоновград и приятелите му очакват да пристигнат над 30 геокешъри от цялата страна. Инициативата в региона е за трета поредна година, като за първи път бе организирана през 2011 г. в Димитровград. Продължи през 2012 г. в едно от най-малките димитровградски села Райново по време на националния фестивал на алтернативното кино „Защитени светове". Част от местните маршрути за хай-тек туризъм през 2013 г. бе Харманли, припомня си Евгени Гичев. Самият той се „запалил" по геокешинга през 2009 г. Този път избрахме Мезек, връх Шейновец и района на Свиленград, тъй като там има доста интересни забележителности, а и добра туристическа инфраструктура, коментира Евгени Гичев.

Според регламента участниците ще скрият предмет или кутия до някое интересно място, след което публикуват координатите му заедно с описание и снимки на сайта на геокешинг. По следите на „съкровището" тръгват други геокешъри, като използват имформацията от сайта, обясни той.

3дневно геокешинг приключение стартира край Мезек
netinfo

В програмата за 3-дневния тур е предвидено гостуване в Музея на виното в с.Мезек, обиколка на селото, беседа за историческите факти и бита в региона.

В 9.00 ч. утре стартира поход по екопътеката "Зеленият Шейновец", като по трасето са скрити над 20 обекта, които участниците трябва да открият. За да стигнат до някои от тях ще е необходимо да решат логически задачи и да използват традиционно ориентиране според съответната обстановка. Предвидени са още посещение в заставата "Асен Илиев", тракийското селище под връх Шейновец, самия връх, както и гробница, която е в близост.

В неделя геокешинг приключението продължава в района на Свиленград, като някои от участниците ще посетят крепостта край с. Маточина, други ще търсят намира скритите кешове край забележителности в града.

 

Играта набира все по-голяма популярност и в момента по целия свят от Антрактида до пустините на Африка са скрити над 2 милиона кеша. На територията на България те са над 1000, разказва Евгени Гичев. Чуйте го в приложения файл.