200 ученици останаха без стол за хранене
200 ученици останаха без стол за хранене / netinfo

200 деца от 17 населени места в община Димитровград всеки ден пътуват в продължение на 2 часа и половина, за да обядват. СОУ "Васил Левски" в града е най-голямото средищно училище, но от 2000-а година не разполага с ученически стол, тъй като съществуващият бе преустроен във филиал по изкуствата.

435 са възпитаниците му в момента, като почти половината- 200, са т. нар. пътуващи деца. След оптимизацията на училищната мрежа в страната, вече има и такава категория. За тях държавата отпуска средства на школото, с които да обезпечи транспортните разходи и обедното им хранене, тъй като те остават в класните стаи и следобед, в т. нар. полуинтернатни групи. За тях също са отпуснати допълнителни щатове. В димитровградското училище "Васил Левски" те са 4. То разполага и с 3 училищни автобуса. За да превозят всички пътуващи обаче, са наети още два, 50-местни. Дори и при тази организация, се налагат два курса, за да съберат учениците от общо 17-е населени места, разказва директорът.

Решението на проблема е 320 000 лв. Толкова е количествено-стойностната сметка за изграждане на нов ученически стол, според директора Антон Иванов. В докладна записка до ръководството на общината и местния парламент той настоява средствата да бъдат включени в бюджета на община Димитровград за 2010 г. Ако това не се случи, ежедневните обедни екскурзии на 200 деца, които се хранят на етапи във времето от 12.00 ч. до 14.30 часа, ще продължат.