1857 от областта вече подадоха декларации
1857 от областта вече подадоха декларации / netinfo

1857 жители на Хасковска област вече обявиха доходите си пред НАП, съобщиха от офиса на Агенцията в Хасково. Дейността си през предходната година декларираха и 1449 фирми. 1110 от всички декларации са подадени по интернет с електронен подпис. Сроковете за подаване на годишни данъчни декларации и внасяне на дължимите данъци по тях са съответно 2 април за юридическите лица и 2 май за гражданите и едноличните търговци.

Отговор на хиляди въпроси по данъчното и осигурително законодателство могат да намерят клиентите на НАП в рубриката „Въпроси и отговори", публикувана на www.nap.bg. В интернет приложението са обявени също и всички указания и становища на изпълнителния директор на НАП по прилагане на законодателството от 2006 година до сега. Тези документи клиентите на агенцията могат да намерят още в разделите „Данъци" и „Осигуряване" отново на електронен адрес www.nap.bg.

С търсачката на приложението, клиентите на приходната агенция могат много лесно да намерят отговорите на своите въпроси. Търсенето става по ключова дума, изходящ номер на документа, вид нормативен акт или друго. Освен това, системата „Въпроси и отговори" дава възможност да се залага начална и крайна дата на търсенето, както и вид на документа, който ви трябва - въпрос, указание, становище.

Отговори на данъчни и осигурителни въпроси, включително свързани с подаването на декларации и плащането на данъци и осигуровки, се получават също така на телефона за информация 0700 18 700.  Информационният център на НАП е с работно време като на администрацията - от 9.00 до 17.30 часа всеки делничен ден, като обаждането се таксува на цената на един градски разговор.

При много специфични казуси, гражданите и фирмите могат да се възползват от организираната приемна на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението" в Пловдив, където експерти по прилагане на специфично законодателство се срещат клиенти на НАП от Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали. Приемната работи всеки четвъртък от 14.00 до 16.00 часа.