/ Община Любимец
15-метров железен християнски кръст бе издигнат в навечерието на празника Успение на Пресвета Богородица на най-високата точка в местността „Хасаря“ в покрайнините на Любимец. Той е боядисан със специална златиста боя, която отразява лъчите на слънцето през деня.

Успение Богородично - най-светлият летен празник (ВИДЕО)

В близко бъдеще се предвижда да бъде монтирана соларна инсталация или друг вид осветление, за да се вижда кръстът и през тъмната част на денонощието.

Идеята за монтиране на кръста е на Мавроди Тутов от Любимец, който я споделил с Атанас Червенков. Двамата избрали подходящо място в местността „Хасаря“, разположена в полите на Сакар планина и закупили посочения имот. Местността има стратегическо разположение и 15-метровият християнски кръст ще се вижда от околните населени места.

Дядо Мавроди, както го знаят местните хора и Атанас Червенков, споделят идеята и със свои приятели и познати, които без да се замислят приемат инициативата по реализирането и финансирането на проекта. Част от хората в екипа, които влагат труд, средства, време и най-вече желание, са: Васил Дойчинов, Васил Иванов, Димитър Вълчев, Атанас Генев, Христо Мавродиев, Дичо Желев и други съмишленици и приятели на инициаторите. Някои от мъжете, освен строители и изпълнители, са и основни дарители и спонсори.

15-метров кръст издигнаха край Любимец
Община Любимец

Намерението за издигане на кръста е от септември 2017 г., когато групата родолюбиви жители на Любимец започва да работи по реализацията на проекта. Преди да се заемат с нелеката задача споделят идеята си с кмета на общината инж. Анастас Анастасов и свещеник Трифон Караджонов, които също одобряват начинанието и се включват в изпълнението. Община Любимец помогна за изграждането на постамента за символа и се ангажира с бъдещото облагородяването на района, както и с почистване и подравняване на пътя до там.

Този мащабен проект не би могъл да се реализира без основната работа на компетентно лице, което да направи технически издържан план. Затова екипът се обръща към инж. Емил Бакърджиев, който изготвя документите и прави всички необходими изчисления, за да може кръстът да е устойчив на въздушните течения и атмосферни влияния, коментират от общината в Любимец.

15-метров кръст издигнаха край Любимец
Община Любимец


„Една дългогодишна мечта и прекрасна инициатива се превърна в реалност! Щастлив съм, че всички заедно, с общите усилия на приятели и съмишленици, успяхме да осъществим това родолюбиво
християнско дело“, сподели Васил Дойчинов, един от пряко ангажираните участници.


Преди издигането на символа на вярата, отец Караджонов прочете молитва за здраве и благоденствие на всички участвали в подготовката и реализирането на начинанието, на присъстващите и на жителите на общината.

Сред официалните гости бяха кметът Анастас Анастасов, народният представител Георги Станков, началникът на ПУ–Любимец Димитър Марков, представители на Църковното настоятелство и граждани.

На по-късен етап организаторите ще отправят покана към Негово Високо Преосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, който да освети християнския символ и да отслужи литургия за здраве и просперитет на хората от региона и основните изпълнители на свещеното дело.