13-а заплата само за училищата с икономии
13-а заплата само за училищата с икономии / netinfo

13-а заплата за учителите само там, където са реализирани икономии от делегираните бюджети, заяви днес в Димитровград министърът на образованието Сергей Игнатов. Той призна, че към момента няма обратна връзка с училищата по въпроса икономисали ли са пари.

В Димитровград министър Игнатов откри обновеното ОУ „Алеко Константинов”, където в 31 паралелки се обучават 670 деца. Ремонтът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в школото продължи точно 50 календарни дни, а стойността му е над 900 000 лв. От тях 146 000 лв. осигури министерство на образованието. От Фонд „Енергийна ефективност” общината получи кредит в размер на почти 500 000 лв. и съфинансира с още 231 000 лв. от собствения си бюджет.

Мултимедия подари на училището министър Игнатов. Веднага след като преряза заедно с кмета на общината Стефан Димитров лентата, той се срещна с ученическия съвет. Посещението му продължи с разговор в учителската стая, където димитровградските педагози му поставяха въпроси.

Защо педагогическите съветници и помощник-директорите не са включени в програмите за кариерно развитие и безплатен интернет, ще остане ли 3-ят час по физическо възпитание в програмата и тазгодишните седмокласници ще завършват ли основно образование със съответните документи, питаха димитровградските педагози. Утре от министерството ще дадат информация за формата на изпита след 7 клас, отговори министър Игнатов, но не пожела да конкретизира. По думите му законът за средното образование няма да бъде внесен  поне до май,  тъй като в тази сфера промените трябва се правят внимателно. Целодневна форма на обучение за първокласници, по-практическо и гъвкаво образование за горен курс, са част от акцентите в програмата на министерството, които днес в Димитровград Сергей Игнатов спомена.

По-късно той посети ЦДГ „Слънце”, където също са въведени мерки за енергийна ефективност и димитровградският планетариум „Джордано Бруно”. „Астрошишарка”- традиционната за него награда, която се връчва всяка година за постижения в астрономията, получи министърът на образованието Сергей Игнатов от заетите в планетариума, който е и първият в България.