124 пострадали семейства от Свиленград ще получат дарение от банка
124 пострадали семейства от Свиленград ще получат дарение от банка / netinfo

На 124 семейства от най-пострадалите след наводнението в Свиленград ще бъдат разпределени дарените от голяма банка 150 000 лева, съобщиха от Общината там. С даренията администрацията ще покрие загубите на хората за повреденото движимо домашно имущество, които не се поемат от Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет.

Финансовото подпомагане се базира на доклада на общинската комисия, назначена със заповед на кмета Георги Манолов, за описване и оценка на щетите от бедствието. Комисията установи, че загубите на хората само от покъщнина и домашно имущество възлизат общо на 244 155 лева. Голяма част от тях ще бъдат покрити със сумата, дарена от банката. На 25 силно пострадали домакинства със щети над 5 000 лева се поемат 73% от загубите. На 99 семейства с по-малки щети - под 5 000 лева, се покриват 52% от стойността на повреденото имущество. Стойностите са изчислявани по цени на нови мебели и нова техника от най-масовите марки.

Днес на извънредна сесия Общинският съвет одобри с пълно мнозинство разпределението на дарената от банката сума, в зависимост от размера на щетите и нуждите на пострадалите. Хората могат да получат финансовата помощ в офиса на Първа инвестиционна банка в Свиленград.