12 месеца затвор за престъпник, копирал бягството от филма “Изкуплението Шоушенк”
12 месеца затвор за престъпник, копирал бягството от филма “Изкуплението Шоушенк” / netinfo
12 месеца затвор за престъпник, копирал бягството от филма “Изкуплението Шоушенк”
22462
12 месеца затвор за престъпник, копирал бягството от филма “Изкуплението Шоушенк”
  • 12 месеца затвор за престъпник, копирал бягството от филма “Изкуплението Шоушенк”

За три дни магистратите в Свиленград успяха да осъдят опасен рецидивист, за опита му за бягство от следствения арест в града. Точно като героя от "Изкуплението Шоушенк", Недялко Димитров-Момата се опита да избяга, като прокопа дупка в стената, ползвайки лъжица. За това го осъдиха на 1 година затвор, след споразумение. Така осъдителните до момента присъди на Димитров стават повече от 10. Срещу него има и няколко висящи дела, едно от които за двойното убийство на младо семейство в Димитровград.

На 23 септември Момата е преведен в килиите на свиленградското следствие от пазарджишкия затвор. Причината е, че трябва да се извършат действия по разследване на кражба, извършена от Димитров на територията на Свиленград. На 2 октомври, в 5.30 сутринта, Момата е заловен, докато се опитва да избяга от дупката в стената, която прокопал сам. Дупката е широка повече от 30 см. Рецидивистът успял да махне няколко тухли от стената, след като с лъжицата изравял варта между тях. Димитров успял да промуши в дупката само главата си и тогава е заловен. Твърди се, че той едва ли би се затруднил да излезе през дупката, тъй като в затвора учил йога, освен това е дребен и слаб. Дори и да беше успял обаче, той е щял да попадне в друго помещение на ареста, което е затворено с метална решетка. Той ползвал лъжица от личния си багаж, която всеки ден е вземал и след това е връщал.

Първото си престъпление Недялко Димитров-Момата е извършил през 1981 година. Тогава е бил непълнолетен и е бил изпратен в "Бойчиновци". Оттогава досега животът му минава по арестите и затворите. След залавянето му за двойното убийство в Димитровград през 2008 година, Димитров често си спомня и признава за дребни престъпления и кражби. Според магистрати, по този начин той вероятно цели да разиграва съдебните охранители, докато намери подходящо място и възможност за бягство. Пред Дарик случая коментира прокурор Мария Кирилова, която е наблюдавала делото за опита за бягство. Чуйте повече от звуковия файл: