118 в димитровградския конкурс за сурвачки
118 в димитровградския конкурс за сурвачки / DarikNews, Архив

118 са сурвачките, представени в традиционния за община Димитровград ученически конкурс. В 15 ч. днес в историческия музей ще бъде открита изложба с тях и ще бъдат обявени победителите в категориите за най-автентична, оригинална и красива сурвачка, както и спечелилият специалната награда на кмета. Те бяха определени от комисия, която разгледа и оцени конкурсните работи на 9 декември.

Конкурсът е насочен към ученици от 1 до 8 клас включително, като наградите са в две възрастови групи- 1-4 клас и 5-8 клас. Той се провежда вече няколко години в навечерието на Коледа и целта е да провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишна обредност и традиции, както и да съхраним културната памет, коментира директорът на димитровградския музей Елена Георгиева.

 

След откриване на изложбата във фоайето на историческия музей днес, сурвачките ще бъдат показани и в изложба-базар на централния градски площад на 14 декември, по време на кулинарния конкурс „Коледна трапеза”. Събраните от продажбата им средства ще бъдат предназначени за благотворителност, съобщи още Елена Георгиева. Организатори са общината, историческият музей и Детски и младежки център-Димитровград.