103 пазители на обществения ред са назначени до момента в областта по програма Сигурност“
103 пазители на обществения ред са назначени до момента в областта по програма Сигурност“ / netinfo

103-ма са назначени до момента на длъжност „Пазач-сътрудник по опазване на обществения ред“ в Хасковска област по Националната програма „Сигурност“, съобщиха от областната администрация. До няколко дни ще бъдат назначени и останалите 27 души. Общо 130 човека ще работят по програмата за срок от 8 месеца и ще получават минималната работна заплата.

Те са разпределени в 62 населени места в областта, които са избрани след задълбочен анализ от Областната дирекция на МВР и Районни управления „Полиция“, на базата на: ниво на битовата престъпност, средата за сигурност, отдалеченост на населеното място и наситеност със сили и средства на ОД МВР - Хасково.

Изискванията към кандидатите за длъжността са минимум основно образование, да са физически здрави, да нямат психично заболяване, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, да не са следствени и др. Болшинството от назначените са мъже, но има и жени на тази длъжност.

 

От областната администрация припомнят, че Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, стартира Национална програма „Сигурност“, включена в Националния пран за действие по заетостта през 2014 г., допълнен в Решение № 172 на МС от 27 март, т.г.. Целта е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на програмата, от една страна, ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга – ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в страната. През 2014 г. по програмата ще бъдат разкрити 5000 работни места.