1000 причини да се гордеем, че сме българи дискутират в Димитровград
1000 причини да се гордеем, че сме българи дискутират в Димитровград / Darik News, архив

Дискусия на тема „1 000 причини да се гордеем, че сме българи” организира от 15.30 ч. днес в зала „Гросето” община Димитровград. За целта в града ще гостува Николина Горова- съставител на луксозния алманах с това име, издаден през 2008 г. от фондация „Българска гордост” и преведен на английски език.

Книгата представя най-значимите постижения на българите през вековете. Автори са колективи от 43 исторически, 5 етнографски и 7 археологически музея, от държавните архиви в страната, както и от няколко института при БАН, които са изпратили материали. Те са подбрани и подредени според значимостта на историческия факт, личност или забележителност, доколко тяхното значение излиза извън границите на България или представлява уникална ценност за света, коментира Николина Горова.

Да се гордееш с България и името българин е дълбоко осъзнат избор, който всеки сам трябва да направи. Ние, създателите на това издание, избираме да се гордеем, да разказваме за величието на България и възможностите на българите, допълва Николина Горова.